Ruta de navegació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Vés enrere 9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS

9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS

La transformació requereix la sincronització ràpida de les normes a la societat. Per fer-ho és necessari tenir indicadors dels canvis i estructures que faciliten la seva incorporació al sistema legal. La disposició de dades a través del sistema de gestió processal electrònic i de la intel·ligència artificial és un suport fonamental per poder fer-ho, i per això es necessiten alguns instruments estables que els processin.


Es desenvoluparan tres línies:


Lab normatiu. Hi ha temes sobre els quals encara no existeix acord social i que requereixen debat. Aquest, en moltes ocasions, es produeix exclusivament als mitjans de comunicació, però s'han de fer també a l'àmbit social i científic. Es posarà en marxa un "Lab normatiu" on es poden debatre temes complexos amb avantatges i desavantatges amb el món acadèmic i la societat civil implicada en cadascun d'ells. L'objectiu és anar processant els aspectes complexos per facilitar el debat en l'opinió pública.


Informe sobre conflictivitat i cohesió. A partir de les dades recollides al Servei Públic de Justícia (conflictes que es resolen amb Mitjans Adequats de Solució de Controvèrsies, els que passen a la jurisdicció i es resolen abans de la sentència, els que s'arriben a sentenciar, els executats...) es desenvoluparà una bateria d'indicadors per mesurar la resiliència de la societat per resoldre els conflictes. L'informe tindrà caràcter anual i s'obtindrà a partir de les entrades de la Plataforma de dades (26.1).


Avaluació d'eficàcia normativa. Es desenvoluparà una metodologia a partir de dades recollides per la Plataforma de Dades. L'objectiu és analitzar les iniciatives legislatives a partir de dades empíriques sobre els problemes que es volen resoldre i, una vegada posades en marxa, poder avaluar el seu impacte sobre aquesta realitat.
 

Tornar a la llista