9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS
Ruta de navegació

Ruta de navegació
Publicador de continguts
Vés enrere 9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS

9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS
La transformació requereix la sincronització ràpida de les normes a la societat. Per fer-ho és necessari tenir indicadors dels canvis i estructures que faciliten la seva incorporació al sistema legal. La disposició de dades a través del sistema de gestió processal electrònic i de la intel·ligència artificial és un suport fonamental per poder fer-ho, i per això es necessiten alguns instruments estables que els processin.
Es desenvoluparan tres línies:
Lab normatiu. Hi ha temes sobre els quals encara no existeix acord social i que requereixen debat. Aquest, en moltes ocasions, es produeix exclusivament als mitjans de comunicació, però s'han de fer també a l'àmbit social i científic. Es posarà en marxa un "Lab normatiu" on es poden debatre temes complexos amb avantatges i desavantatges amb el món acadèmic i la societat civil implicada en cadascun d'ells. L'objectiu és anar processant els aspectes complexos per facilitar el debat en l'opinió pública.
Informe sobre conflictivitat i cohesió. A partir de les dades recollides al Servei Públic de Justícia (conflictes que es resolen amb Mitjans Adequats de Solució de Controvèrsies, els que passen a la jurisdicció i es resolen abans de la sentència, els que s'arriben a sentenciar, els executats...) es desenvoluparà una bateria d'indicadors per mesurar la resiliència de la societat per resoldre els conflictes. L'informe tindrà caràcter anual i s'obtindrà a partir de les entrades de la Plataforma de dades (26.1).
Avaluació d'eficàcia normativa. Es desenvoluparà una metodologia a partir de dades recollides per la Plataforma de Dades. L'objectiu és analitzar les iniciatives legislatives a partir de dades empíriques sobre els problemes que es volen resoldre i, una vegada posades en marxa, poder avaluar el seu impacte sobre aquesta realitat.