Ruta de navegació

Ruta de navegació

Publicador de continguts

Vés enrere 9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS

9. ESTUDIS SOCIOJURÍDICS PROACTIUS

La transformació requereix la sincronització ràpida de les normes amb la societat. Per a fer-ho cal tindre indicadors dels canvis i estructures que faciliten la seua incorporació al sistema legal. La disposició de dades a través del sistema de gestió processal electrònic i de la intel·ligència artificial és un suport fonamental per a poder fer-ho, i per això es necessiten alguns instruments estables que els processen.


Es desenvoluparan tres línies:


Lab normatiu. Hi ha temes sobre els quals encara no existeix acord social i que necessiten debat. Moltes vegades, el debat es produeix exclusivament en els mitjans de comunicació, però ha de fer-se també en l'àmbit social i científic. Es posarà en marxa un “Lab normatiu” on es puguen debatre temes complexos amb pros i contres i amb implicació del món acadèmic i la societat civil. L'objectiu consisteix a processar a poc a poc els aspectes complexos per a facilitar el debat en l'opinió pública.

 

Informe sobre conflictivitat i cohesió. A partir de les dades recollides en el Servei Públic de Justícia (conflictes que es resolen amb mitjans adequats de solució de controvèrsies, els que passen a la jurisdicció i es resolen abans de la sentència, els que arriben a ser sentenciats, els executats, etc.), es desenvoluparà una bateria d'indicadors agregats per a mesurar la resiliència de la societat per a resoldre els conflictes. L'informe tindrà caràcter anual i s'obtindrà a partir de les entrades de la plataforma de dades (26.1).


Avaluació d'eficàcia normativa. Es desenvoluparà una metodologia partint de les dades recollides per la plataforma de dades. L'objectiu consisteix a analitzar les iniciatives legislatives a partir de dades empíriques sobre els problemes que volen resoldre i, una vegada posades en marxa, poder avaluar el seu impacte sobre aquesta realitat.
 

Tornar a la llista